Komoly feladat előtt a devizát váltó cégek

Jelentős munkával szembesülnek azok a nemzetközi számviteli sztenderdekre, (IFRS-re) áttérő cégek, amelyek eddig nem abban a devizában vezették a könyveiket, ami a működésüket leginkább meghatározza. A magyar számvitel szerint ugyanis – bizonyos feltételeknek való megfelelés esetén – tetszőlegesen lehetett választani a forint és az euró között, az IFRS viszont alapvetően gazdasági racionalitáshoz, üzleti kérdésekhez köti a számvitelben alkalmazandó pénznem megválasztását. A rendszerek átállítása jelentős erőfeszítést igényel az érintett cégektől.

Várhatóan sok magyar cég szembesül jövő januártól azzal a problémával, hogy számviteli rendszerében euróról forintra, vagy forintról euróra kell átállnia. A magyar számviteli rend ugyanis eddig elég tág teret adott a devizák közötti szabad választáshoz.

A nemzetközi számviteli sztenderdek viszont azt mérlegelik, hogy melyik piacon alakulnak ki az eladási árak, hol merülnek fel a költségek, milyen devizában állnak rendelkezésre a finanszírozási források, és mely piac szabályai és versenyerői hatnak leginkább az értékesítési árra. Márpedig Magyarországon az elmúlt években nagyon sok, főként idehaza tevékenykedő cég választotta az eurót, részben azért, mert anyavállalatuknak ez így volt egyszerűbb, részben azért, mert így csökkentették az eurós hitelekből fakadó devizakockázataikat. A fordított eset – azaz az, hogy valaki forintban könyveljen, holott leginkább az uniós piacoknak van kitéve – kevésbé gyakori, de ilyen cég is akad jó néhány.

Ezeknek a cégeknek a nagy része feltehetőleg át akar állni a magyarról a nemzetközi számviteli előírásokra, részben azért, mert anyavállalatuk ezt követeli meg tőlük, részben pedig azért, mert az IFRS jobban tükrözi a cégek valós helyzetét, és a külföldi partnerek is ezt várják el egy nemzetközi pályázaton, vagy bármilyen forrásbevonás esetén. Mindezek eredményeként azzal lehet számolni, hogy Magyarországon sok cégnek kell átállítania nyilvántartási rendszereit egyik devizáról a másikra.

E cégek többsége európai értelemben középvállalkozás, azaz magyar viszonyok között már nagyok. Náluk az informatikai rendszerek automatizáltsága magas szintű, de a rendszerek biztonságos átállítása becsléseink szerint legalább 6 hónap, és a határidő nem éppen rövid.

Kevesebb mint egy év múlva, 2016 szeptemberében ugyanis könyvvizsgálói jelentéssel kell igazolnia minden olyan cégnek, aki az egyedi beszámolójában 2017. január elsejétől szeretne átállni a magyar számvitelről az IFRS-ekre, hogy felkészült a nemzetközi számviteli standardok alkalmazására. Bár az IFRS-ek alkalmazásának lehetősége 2016. január elsejétől sok cég számára megnyílik, vélhetően a legtöbb cég ezt a 2017-es átállást akarja majd megcélozni: a bankok, tőzsdei társaságok számára ugyanis ekkortól kötelező az átállás, akitől pedig anyacége ezt várja, vagy saját megfontolásai erre késztetik, azoknak reálisan ez az első befutható időpont. 2016 januárját vélhetőleg csak azok tudják elérni, akik a jelentéskészítés során már jelenleg is kiterjedten alkalmazzák az IFRS-eket.

Ha visszafelé számolunk az időben, akkor ez azt jelenti, hogy a jövő augusztus végére fel kell tudni mutatni az IFRS szerinti számviteli politikákat és azokat az IT rendszereket, amelyek az IFRS szerinti könyvelést fogják végezni, valamint elő kell állítani a 2015-re vonatkozó IFRS szerinti nyitómérleget, hiszen a könyvvizsgálónak is időre van szüksége annak vizsgálatához, és a jelentés elkészítéséhez. Ha ehhez hozzávesszük az augusztusi szabadságolási főszezont, akkor az effektív határidő 2016. július vége, ami már sokkal közelebb van, mint a december 31.

A lecke fel van adva, de most még van idő mérlegelni az átállás hatásait, és egy jól átgondolt akciótervvel, reális határidőkkel és munkamennyiséggel átállítani a rendszereket és levezényelni az áttérést.

A cikk a VG.hu oldalon jelent meg 2015. november 3-án.

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, ossza meg ismerőseivel:
Share on LinkedIn0Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Fűzzön hozzá gondolatokat