IFRS-bevezetés – Mérföldkő

Magyarország újabb mérföldkőhöz érkezett az IFRS egyedi beszámolási célokra történő alkalmazása kapcsán. 2015. június 12-én megjelent a Magyar Közlöny 80. számában „a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok egyedi beszámolási célokra történő hazai alkalmazásáról” szóló 1387/2015. (VI. 12.) kormányhatározat, mely jóváhagyja az IFRS-ek egyedi beszámolási célokra történő hazai alkalmazását.

Az IFRS használata az MNB által felügyelt intézmények kivételével 2016. január 1-jétől választható azon vállalkozások számára, amelyek legfelsőbb anyavállalata a konszolidált beszámolóját az IFRS-ek alapján készíti el, illetve amelyek értékpapírjaikat az EGT bármely tagállamának szabályozott piacán forgalmazzák. Utóbbiak részére 2017. január 1-jétől kötelező az IFRS használata.

Továbbá 2017. január 1-jétől kötelező az IFRS alkalmazása az egyedi beszámolók elkészítése során a hitelintézetek és a hitelintézetekkel egyenértékű prudenciális szabályozásnak megfelelő pénzügyi vállalkozások számára is. A szövetkezeti hitelintézetek és a szövetkezeti hitelintézetek integrációjában részt vevő egyéb hitelintézetek, valamint az egyes kisebb méretű hitelintézetek részére 2018. január 1-jétől válik kötelezővé az IFRS alkalmazása.

2017. január 1-jétől választható lesz a biztosítók számára, a Szolvencia II. szabályozás alá nem tartozó biztosító egyesületek kivételével, az MNB felügyelete alá tartozó, az előzőekben nem említett intézmények számára, a pénztárak kivételével, valamint az előzőekben nem említett, könyvvizsgálati kötelezettség alá eső társaságok számára.

A kormány a nemzetgazdasági minisztert bízza meg azzal, hogy 2015. szeptember 30-ig készítse elő a feladatkörükben érintett miniszterek bevonásával a jogszabályok módosításait, gondoskodjon az IFRS-ek és azok kiegészítései teljes körű magyar nyelvű fordításáról, a meglévő fordítások ellenőrzéséről és az IFRS Foundation által kibocsátott szakkönyvek magyar nyelvre történő fordításáról. Emellett gondoskodnia kell a statisztikai és kapcsolódó informatikai rendszer felkészítéséhez szükséges források biztosításáról és az érintett szakemberek képzéséhez szükséges költségek fedezetéről is.

A kormányhatározat pontos szövegét az alábbi linkre kattintva érheti el:
http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK15080.pdf

Szeretnénk felhívni blogunk, IFRS-hírlevelünk és IFRS Tudáshálónk olvasóinak figyelmét, hogy 2015. június 23-án tájékoztató előadást tartunk az IFRS-ek hazai bevezetéséről, melynek meghívója az alábbi linken érhető el.

Továbbra is arra biztatnánk olvasóinkat, hogy írják meg nekünk azokat a témaköröket, kérdéseket, melyekről az áttérés kapcsán szívesen hallanának.

 

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, ossza meg ismerőseivel:
Share on LinkedIn0Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Fűzzön hozzá gondolatokat