IFRS 15 – tovább nyílik az olló a „legfelső sorban”

Áprilisi bejegyzésünkben több olyan gyakorlati kérdést is körbejártunk, melyek az IFRS 15 bevételi standard bevezetése kapcsán felmerülhetnek. Vajon azon vállalatok vezetői, melyek jelenleg mérlegelik az IFRS bevezetésének lehetőségét, gondoltak-e már arra, milyen változásokat hoz számukra az IFRS 15 elfogadása?

A 2014 májusában kibocsátott standard felváltja a legtöbb, bevételelszámolására vonatkozó korábbi IFRS-szabályozást, és új bevételelszámolási modellt vezet be. Az új standard hatásait azon vállalatoknak is mérlegelniük kell, melyek egyelőre csak fontolgatják, hogy áttérnek az IFRS alapú beszámolókészítésre. Már az IAS 18 Bevételek standard előírásai is számos ponton eltérnek a számviteli törvény szabályozásától, hiszen az IFRS alapján nem lehetséges egyszerűen a számlán szereplő bevételösszeget kimutatni a könyvekben, hanem számos kritériumnak kell teljesülnie ahhoz, hogy a bevételt meg lehessen jeleníteni. Az IFRS 15 bevezetésével pedig tovább nyílik az olló az IFRS és a magyar számviteli előírások között.

Amennyiben előretekintünk, 2018-ban hatályba lép majd az IFRS 9 Pénzügyi instrumentumok standard is, mely szintén jelentős változást jelent majd a vállalatok életében. A vállalatoknak célszerű minél előbb felmérni, hogy az új standardok bevezetése milyen hatást gyakorolhat a beszámolókészítés folyamatára, az informatikai rendszerekre, a folyamatokra és belső kontrollokra, mivel számos kérdésben hamarosan döntést kell majd hozniuk az áttérés kapcsán.

Szeretnénk felhívni blogunk, IFRS-hírlevelünk és IFRS Tudáshálónk olvasóinak figyelmét, hogy 2015. június 23-án tájékoztató előadást tartunk az IFRS-ek hazai bevezetéséről, melynek meghívója az alábbi linken érhető el.

Továbbra is arra biztatnánk olvasóinkat, hogy írják meg nekünk azokat a témaköröket, kérdéseket, melyekről az áttérés kapcsán szívesen hallanának.

 

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, ossza meg ismerőseivel:
Share on LinkedIn0Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Fűzzön hozzá gondolatokat