A 2015. január 22-i IFRS Klub margójára

Ahogy ígértük, 2015-ben is folytatjuk az IFRS-áttérési témákkal foglalkozó IFRS Klub rendezvényeket: múlt hét csütörtökön talán az áttérés lehetőségén gondolkodók érdeklődésére leginkább számot tartó téma, a magyar számvitel és az IFRS közötti eltérések kerültek terítékre.

Már a felkészülésnél megfogalmazódott, hogy egy alkalom valószínűleg kevés lesz az eltérések bemutatására, különösen, ha példák segítségével, gyakorlati jelleggel is szeretnénk bemutatni az egyes főbb különbségeket.

A múlt heti rendezvény igazolta várakozásainkat: úgy éreztük, hallgatóságunkban igény fogalmazódott meg arra, hogy bizonyos, a gyakorlatban jelentősnek gondolt eltéréseket részletesen, komplexen, az adott eltéréshez kapcsolódóan, a szóba jöhető valamennyi jelentős problémás területet érintve, számokkal illusztrálva mutassunk be.

De melyek is a gyakorlatban jelentősnek gondolt eltérések?

Az elmúlt alkalommal megkérdeztük erről hallgatóságunkat, és bár a felmérés eredménye nem reprezentatív, talán érdemes szólni arról, mit éreznek a gyakorlati szakemberek olyan eltérésnek a magyar számvitel és az IFRS között, amellyel foglalkozni kell.

Nem meglepő módon teljes egyetértés mutatkozott abban, hogy a halasztott adóra bizony készülni kell, a számításra is, az adott esetben meglehetősen terjedelmes közzétételekre is.

Körülbelül a közönség egyharmada érezte úgy, hogy az IFRS bevételelszámolási koncepciója a magyar bevételelszámolási logikából következő árbevételtől akár lényegesen különböző árbevételre vezethet.

Négy-öt fő gondolta úgy, hogy az osztalék eltérő kezelése jelentős hatással lehet cége IFRS alapján készült pénzügyi kimutatásaira, amennyiben az az áttérés lehetőségével él.

Néhányan pedig a lízingek elszámolásában jelentkező különbségek (különösen az operatív lízing – pénzügyi lízing megkülönböztetés), az árfolyam-különbözetek kezelésének eltérései (beleértve a beruházásokhoz kapcsolódó árfolyam-különbözetek aktiválhatóságának kérdését is), a szegmensinformációk közzététele területén véltek felfedezni figyelmet igénylő eltéréseket.

Bár természetesen számos egyéb területen tér el a magyar számvitel az IFRS-től, az általunk megkérdezettek ezeket nem találták a gyakorlatban is jelentős eltéréseknek (hangsúlyozzuk, a felmérés nem reprezentatív, az eredményt jelentősen befolyásolja többek között az, hogy a hallgatóság milyen iparágakból érkezik).

Említésre méltó ugyanakkor, hogy bár a múlt csütörtöki Klub közben lebonyolított gyors szavazás nem hozta ki gyakorlatban is lényeges eltérésnek, az előadás utáni személyes kérdésekből mégis úgy tűnt, érdemes talán a tárgyi eszközökkel kapcsolatos eltérésekkel is részleteiben foglalkozni.

Gyors felmérésünk eredménye összefoglalva:

Magyar számvitel – IFRS eltérések gyakorlati jelentőségük sorrendjében, az 2015. január 22-i IFRS Klub alkalmon részt vevők megkérdezése alapján

1 Halasztott adó
2 Bevételek elszámolása
3 Osztalék eltérő kezelése
4 Lízing, árfolyam-különbözetek, szegmensinformációk
5 egyéb területek

 

Külön előkészítés nélkül nehéz is volna reprezentatív felmérést összeállítani. Célunk a fentiekkel mindössze az, hogy felvillantsunk néhány, a gyakorlati szakemberek szemében is lényeges eltérést a magyar számvitel és az IFRS között.

A fentiek alapján úgy gondoljuk, érdemes lehet részletes gyakorlati példákkal, akár külön Klub alkalmakon bemutatni a halasztott adó, a bevételelszámolás, a tárgyi eszközök területén mutatkozó magyar számvitel – IFRS eltéréseket. Következő, IFRS-áttéréssel foglalkozó rendezvényeink kialakítása során ezeket mindenképpen figyelembe vesszük.

Addig is arra biztatnánk IFRS Klubunk hallgatóságát, blogunk és IFRS Tudáshálónk olvasóit, hogy írják meg nekünk elérhetőségeink bármelyikén (vagy akár erre a blog bejegyzésre reagálva), ha egy-egy területről vagy konkrét esetről úgy gondolják, a gyakorlatban is lényeges eltéréseket okozhat az IFRS-átállás a magyar számvitelhez képest, esetleg szívesen hallanának arról részletesebben az IFRS Klub keretében.

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, ossza meg ismerőseivel:
Share on LinkedIn0Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Fűzzön hozzá gondolatokat