Az IFRS-ek hazai bevezetése – a rég várt előrelépés

Egyik ügyfelemmel kötöttük jó néhány évvel ezelőtt azt a fogadást, amelyben azt próbáltuk megtippeli, hogy mi lesz előbb: a 4-es metró elindulása, az euró bevezetése Magyarországon vagy az IFRS 9 megjelenése. Ő a metróra tippelt, én az IFRS 9-re. A nyertes megállapításához nem volt szükség célfotóra.

Érdekes, hogy akkor még csak fogadás szintjén sem mertük felvenni a közeljövő eseményei közé az IFRS-ek magyarországi bevezetését. Ugyan már hosszú évek óta mindig szóba került a különböző szakmai fórumokon, hogy jó lenne megfontolni, lépéseket tenni, de konkrétum egészen kb. két évvel ezelőttig nem történt.

Az elmúlt két év azonban már az előkészítő munkáról szólt. És az előkészítés eredményeképpen 2014. november 14-én elfogadta a kormány azt a határozatot, amelynek alapján bizonyos társaságoknak kötelezővé, másoknak pedig opcionálisan választhatóvá válik az IFRS-ek alkalmazása a magyar számvitel alapján készített beszámoló helyett a nagyon közeli jövőben. A határozat pontos szövegét itt találja. Addig persze sok munka vár még ránk. Ugyan a számviteli koncepció elkészült, de még hátra van a kapcsolódó – például az adózásra és tőkemegfelelésre vonatkozó – jogszabályok módosítása. Mivel az ezek módosítására előírt határidő 2015. március 31., ezért jövő év elején már mindenki tisztán láthatja, hogy milyen következményekkel fog járni számára a kötelező vagy opcionális áttérés.

És ha már fogadásról van szó, Ön mire tippel? Az IFRS-ek alkalmazására a jövőben kötelezett cégeken kívül hány társaság fogja önkéntesen választani az IFRS-eken alapuló beszámolókészítést?

– 100 alatt

– 100-500 között

– 500-1000 között

– 1000 fölött

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, ossza meg ismerőseivel:
Share on LinkedIn0Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

2 hozzászólás

 1. Rakó Ágnes - 2015.03.06. 14:18

  Kedves Péter!

  Köszönjük hozzászólását a banki ügyfelek IFRS 10 szerinti konszolidációjával kapcsolatban.
  A kérdés megvitatásához személyesen felkeressük.

  Üdvözlettel:
  Rakó Ágnes

 2. Radics Péter - 2015.01.06. 14:04

  Tisztelt KPMG!

  Régóta formálódik a BIG4 IFRS 10-el kapcsolatos azon közös álláspontja, hogy mely hitelezett(változó hozam) ügyfeleket kell a konszolidációba bevonni. Tudomásom szerint a KPMG azt az álláspontot képviseli, hogy azon késedelmes projekthitelek ügyfelei esnek ezen scope alá, melyek még nem végrehajtás alattiak(nincs felszámolás ellenük, ezért megvan a hatalom) és a hitelezőnek van a finanszírozott társaság részvényeire/üzletrészeire vételi opciója, mellyel bizonyos feltételek esetén(pl., késedelem) élhet (megvan a képesség az irányításra).

  A Tudáshálón nem találtam az előbbiekkel kapcsolatosan anyagot, ezért kérem, hogy ha lehetséges publikálják a Big4 közös vagy a KPMG önálló ezzel kapcsolatos állásfoglalását, hogy a szakma ugyanúgy kezelje ezt a kérdést.

  Köszönettel,

  Radics Péter
  MFB Zrt.
  428-1583

Fűzzön hozzá gondolatokat