Önnek mit jelent az IFRS?

Egy rövidítés, amit senki sem ért igazán, de már sokan használják? Az anyavállalati jelentéscsomagra írt négy betű? Egy néhai kötelező tantárgy az egyetemen/főiskolán? A valóság egyfajta nézetét bemutató elvrendszer? Netán sok ezer oldal bonyolult angol szöveg, amihez még sok ezer oldalnyi értelmező anyag kapcsolható?  Valami, amit csak a tanácsadók értenek igazán, mégis ettől függ az év végi bónuszunk? Egyáltalán mi az az „irf izé”, ahogy korábban egy érintett jellemezte?

Az IFRS az International Financial Reporting System, azaz Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok rövidítése. Az IASB által kibocsátott régi és új standardok (IFRS-ek és IAS-ek) és az ezekhez tartozó, segítséget nyújtó értelmezések (IFRIC-ek) jelenleg több mint 130 országban adnak útmutatást pénzügyi kimutatások összeállításához Ecuadortól Új-Zélandig, beleértve egész Európát, Kínát, Japánt és több afrikai országot. A világ GDP-jének 58 százalékáról hoznak döntéseket IFRS-számok és a beszámolót alátámasztó kiegészítő megjegyzések alapján nap mint nap. (Forrás: www.ifrs.org)

Nekem az IFRS egy olyan számviteli elvrendszer jelent, amit a világ nagy részén tényleg értenek. Ami alapvetően a logikus, üzleti gondolkodásra épül, és ahol mindig gyanús, ha valamit az üzleti racionalitásokkal ellentétes módon kell a számvitelben kezelni.  Egy olyan szabályrendszer, aminek a végeredményét, a pénzügyi kimutatásokat nem csak, sőt alapvetően nem a számviteli szakembereknek kell olvasgatniuk, elemezniük, hanem az üzleti döntéshozóknak.  Az a keretrendszer, ahol mindig, mindent a tartalma és nem a formája alapján kell megítélni még akkor is, ha a magyar számviteli és adószabályokra szocializálódott gondolkodásmódunkat fel kell adnunk.

Sokaknak, vélhetően az elvi szintű kérdéseken túl a gyakorlati alkalmazás nehézségeit is jelenti, hiszen az elveket néha nagyon nehéz lefordítani a gyakorlat nyelvére. „Jó, jó, értem én ezt a halasztottadó-számítást úgy elvi szinten, de most akkor mit is kell pontosan csinálni?”

A KPMG IFRS tanácsadó csapata és új, „IFRS – Tudásháló” platformja segít az elvek, szabályok megértésében és gyakorlati alkalmazásában is.

Önnek mit jelent az IFRS?

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, ossza meg ismerőseivel:
Share on LinkedIn0Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Fűzzön hozzá gondolatokat