Két legyet egy csapásra

Az európai biztosítók pénzügyi vezetőinek számos jelentős jelentési változáshoz kell alkalmazkodniuk a következő években. A  2016-ban lép hatályba, az új biztosítási szerződésekre vonatkozó számviteli szabvány (IFRS 4, 2. fázis) 2018-ban tervezett bevezetésével pedig megváltozik a nemzetközi pénzügyi jelentés is. Ha ez nem lenne elég, várhatóan 2018-tól kötelező lesz a pénzügyi instrumentumokra vonatkozó új számviteli szabvány (IFRS 9) is. A következő évek tehát bőven tartogatnak kihívásokat.

A biztosítók pénzügyi vezetői igyekeznek csökkenteni a két követelményrendszernek (a Szolvencia II-nek és az IFRS 4 2. fázisának) való együttes megfeleléshez szükséges költségeket. Ezek a törekvések tapasztalataink szerint sikerrel kecsegtetnek, mert a legtöbb biztosítónál jelentős az átfedés a Szolvencia II-ből és az új biztosítási számviteli javaslatból fakadó feladatok között. Általánosságban elmondható, hogy a biztosítók felére csökkenthetik az IFRS 4 2. fázisának bevezetésével kapcsolatos erőfeszítéseiket, ha együtt kezelik a két követelményrendszerre történő felkészülést.

Bár az implementációk összekötésének előnyei egyértelműek, tapasztalatunk azt mutatja, hogy egyelőre kevés biztosító kezdte meg ezeknek a szinergiáknak a kiaknázását. Leginkább azért, mert még mindig jelentős bizonytalanságok övezik a biztosítási szerződésekre vonatkozó szabványokat. Ám a viták előrehaladtával és a végső szabvány 2015 első felében várható elfogadásával a meglévő kétségek gyorsan megszűnhetnek.

Vannak, akik azt az elvet követik, hogy először a korábbi követelményekre fókuszálnak, és a Szolvencia II-vel kapcsolatos elvárásoknak akarnak megfelelni, így háttérbe szorul az IFRS 4 második fázisa.  Ez nem a legbölcsebb stratégia, hiszen már most is elég információ áll rendelkezésre a biztosítási szerződésekre vonatkozó javaslat aktuális állapotáról ahhoz, hogy megfelelően azonosítsuk a szinergiákat. Ezzel szemben minden olyan Szolvencia II-es fejlesztés, amely az IFRS jövőbeli követelményeinek figyelembevétele nélkül készül, részben felesleges vagy duplikált erőfeszítéseket eredményez.

Úgy gondolom, hogy a biztosítóknak érdemes a 2016-ig rendelkezésre álló időt arra is felhasználniuk, hogy felmérjék, az IFRS 4 2. fázisa milyen hatással lehet működési modelljükre a pénzügyi és az aktuáriusi területen. A szabályozások bevezetése új igényeket támaszt a szükséges adatok, aktuáriusi modellek és a vélhetően több száz új folyamat terén, s nem hagyja érintetlenül a meglévő erőforrásokat és munkafolyamatokat sem. Az ebből eredő hatékonyságjavulást felismerve máris több társaságnál összevonták az aktuáriusi és a pénzügyi területet, és még több helyen készülnek erre. Ugyanakkor az összevonás vállalatvezetési problémákat is felvethet, mert ekkor közös irányítás alá kerülhetnek a pénzügyi jelentésekkel és a kockázatkezeléssel foglalkozó szakemberek, amit a Szolvencia II rendszere nem támogat.

Amint a biztosítóknak sikerül kialakítaniuk az új működési modelljük koncepcióját, a következő lépés egy jól átgondolt útiterv kialakítása lehet a bevezetés koordinálásáról. Ez nem csak az operatív vonatkozásokat tartalmazza, mint például az adatok előállítása, hanem szélesebb körű hatásokat is, beleértve az osztalékfizetési képességet, termékárazást, befektetői kapcsolatokat és tőkepiaci kommunikációt.

De nemcsak az IFRS 4 2. fázisa és a Szolvencia II közötti szinergiák kihasználása indokolja a felkészülések összehangolását. Ennél is fontosabb lehet, hogy végeredményként ne keletkezzen két egymástól nagyon eltérő megközelítés a pénzügyi és a kockázati helyzet értékelésére. Ha ezt sikerül elérni, akkor kétféle, ám egymáshoz hasonló megközelítés alakul ki, ami alkalmat ad az eredmények megértésére, a hasonlóságok és különbségek értékelésére, valamint a megfelelő következtetések megfogalmazására és végső soron a megalapozottabb üzleti döntések meghozatalára.

Akik lemondanak ezekről az előnyökről, azok számára a következő négy év szükségtelenül küzdelmes lehet.

 

A cikk a Figyelő 2014. szeptember 11-i számában jelent meg.

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, ossza meg ismerőseivel:
Share on LinkedIn0Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Fűzzön hozzá gondolatokat