Mesterségem címere: polihisztor

Idestova több mint húsz évvel ezelőtt, amikor az adótanácsadó szakma virágzásnak indult Magyarországon, egy jó adótanácsadónak az adózás alapját képező törvényekben foglalt rendelkezésekkel kellett tisztában lennie, és tudását ezen törvények változásának nyomon követésével, az adóhatósági álláspont minél szélesebb körű ismeretével kellett folyamatosan naprakészen tartania. Az adózás alapját képező törvények a főbb adónemekhez kötődtek, úgymint társasági adó, általános forgalmi adó, személyi jövedelemadó, helyi adók, jövedéki adó stb.

Az utóbbi években azonban gombamód szaporodtak a szektorspecifikus különadók, amelyek megértéséhez egy szakmáját komolyan vevő és az ügyfelek által támasztott igényeknek, elvárásoknak megfelelni kívánó adótanácsadónak már nem elég pusztán az adózási alaptörvények mellett a vonatkozó különadóról szóló törvény ismerete, de az értelmezéshez tisztában kell lennie mind a speciális ágazati jogszabályokkal, mind az iparági gyakorlattal, azaz mélyreható ágazati ismeretekkel kell rendelkeznie.

Figyelembe véve az ágazati különadók egyre növekvő számát, egy felkészült adótanácsadó esetében ma már elengedhetetlen, hogy otthonosan mozogjon az energiaszektorban, a gyógyszeriparban, a távközlési szektorban, az élelmiszeriparban, a hitelintézetek és a biztosítók működésében (és még lehetne folytatni a sort); a legutóbbi jogszabályalkotás eredményeként pedig immár a média világában is.

Figyelembe véve az elmúlt években bevezetett újabb és újabb adónemeket, egy jó adótanácsadó ma már gyakorlatilag igazi polihisztor. Minden szektorban otthonosan mozog, ismeri az adott iparágban érdekelt ügyfelek adózással kapcsolatban felmerülő problémáit, ezekre hatékony megoldásokat, alternatívákat tud felmutatni a vonatkozó jogszabályok részletes ismeretének fényében, és mindezt egy folyamatosan változó jogszabályi környezetben teszi.

Szép kihívás ez, és Muhammad Ali óta amúgy is tudjuk, hogy ,,a lehetetlen nem tény, hanem vélemény”.

A cikk a Napi Gazdaság 2014. július 16-i számában jelent meg.

Amennyiben tetszett Önnek bejegyzésünk, ossza meg ismerőseivel:
Share on LinkedIn0Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Fűzzön hozzá gondolatokat